Overleg bij twijfel altijd met uw leidinggevende
In de installatie- en isolatiebranches hebben medewerkers regelmatig te maken met bouwstoffen die kwartshoudend zijn, zoals: beton, kalkzandsteen, bakstenen en tegels. Aan het werken met kwartsstof zijn risico’s verbonden die kunnen leiden tot silicose (stoflongen) of zelfs tot longkanker. In de diverse toolboxen vindt u een overzicht van de risico’s en ook maatregelen die u kunt treffen voor een veilige werkplek.
Kwarts komt voor in nagenoeg alle steenachtige bouwmaterialen en is daarom niet eenvoudig uit te bannen.Voor kwartsstof is een wettelijke grenswaarde vastgesteld. Deze grenswaarde is een TGG (tijdgewogen gemiddelde), berekend over 8 uur, van maximaal 0,075 mg/m3. Het is de maximaal toegestane concentratie in de omgevingslucht op een werkplek, waar gedurende acht uur (onbeschermd) wordt gewerkt. Als stof vrijkomt, komt de blootstelling makkelijk boven de toegestane grenswaarde.
Het werken met kwartsstof brengt meer risico’s met zich mee dan hier beschreven. In de Arbocatalogus Kwartsstof vindt u meer informatie over de risico's en maatregelen die u kunt treffen voor een veilige werkplek. Ook vindt u meer informatie in de verschillende toolboxen en de toolboxfilm. In de factsheets voor werknemers en werkgevers vindt u meer praktische tips over veilig werken met kwartstof.