X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Home | Disclaimer | Privacy | Sitemap | Contact

Veilig werken met kwartsstof in de buitenlucht

II Mens en Werk ontvangt regelmatig vragen van bedrijven die werk willen maken van veilig en gezond werken. Veel praktische antwoorden zijn eenvoudig te vinden in één van de handige II Mens en Werk-toolboxen. Maar sommige vragen zijn zo specifiek dat deze ook alleen specifiek kunnen worden beantwoord. Bijvoorbeeld de vraag hoe u zeker bent van veilig werken met kwartsstof in de buitenlucht.

De vraag

Een bedrijf in Eindhoven wil zijn vakmensen graag beschermen tegen het inademen van kwartsstof. Hoe kan het bedrijf aannemelijk of aantoonbaar maken dat de blootstelling aan in te ademen kwartsstof bij het boren van een gat met een diameter van 22 millimeter op een dekvloer op de derde of tiende etage van een gebouw in de buitenlucht binnen de wettelijk vastgestelde grenswaarde blijft? HSE-manager Herbert ten Zijthoff (Hilti Nederland) geeft het antwoord.

Het antwoord

Een omgeving met open gedeeltes is niet stabiel voor een meting omdat de omstandigheden als gevolg van veel, weinig of geen wind altijd anders zullen zijn. Vanwege deze instabiele omgeving heeft de Inspectie SZW ervoor gekozen om de waarden per een door TNO geteste machine of afzuiging te accepteren. Deze machines en afzuigmaatregelen zijn te vinden op de TNO-site www.stofvrijwerken.tno.nl.  Een andere mogelijkheid is om zelf een test uit te voeren en deze te analyseren. Als bedrijf moet u zich dan wel realiseren dat u dan de partij bent die een door de Inspectie SZW te accepteren bewijs moet leveren. Juist omdat de omstandigheden in een open gebouw continu veranderen, is de kans groot dat de Inspectie SZW de gemeten waarden niet als bewijs zal zien.

Het advies

Aan het verrichten van een eigen onderzoek kleven tijd, kosten en de grote waarschijnlijkheid dat de Inspectie SZW het resultaat niet zal accepteren. Omdat daarnaast ook gedurende het onderzoek de gezondheid van zowel de werknemer als de mensen die zich rondom de bouw bevinden in het geding is, is het werken met een oplossing met een TNO-certificaat verreweg de beste en goedkoopste oplossing om u als bedrijf aan de wet te houden.

Heeft ook u een praktische vraag over veilig en gezond werken? Leg deze dan aan ons voor via info@ii-mensenwerk.nl!