X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Home | Disclaimer | Privacy | Sitemap | Contact

Veiligheid verandert van kleur: oranje in plaats van gele signalisatiekleding

19-09-2018

Veiligheid verandert van kleur: oranje in plaats van gele signalisatiekleding

Goede zichtbaarheid op de werkplek is voor uw veiligheid van levensbelang

Goede zichtbaarheid op de werkplek is voor uw veiligheid van levensbelang. Daarom is fluorescerende hogezichtbaarheidswerkkleding  -  ook wel waarschuwings- of signalisatiekleding genoemd -  op veel bouwlocaties verplicht. Het tot norm verheffen van de kleur oranje voor hogezichtbaarheidswerkkleding in de bouw heeft ook consequenties voor installatiebedrijven. 

Onlangs heeft Railalert besloten om de kleurstelling van signalisatiekleding in de spoorwegbranche gelijk te trekken met de kleurstelling in de bouwbranche. Dit betekent dat per 1 juli 2019 gele overalls, hesjes en jassen binnen de gehele bouwbranche hebben plaatsgemaakt voor oranje hogezichtbaarheidswerkkleding.

Wettelijke normeringen

Voor hogezichtbaarheidswerkkleding bestaan wettelijke normeringen en richtlijnen. EN-ISO 20471:2013 is de Europese standaard die eisen stelt aan signalisatiekleding voor medewerkers op risicovolle locaties. Deze norm is onderverdeeld in verschillende risicoklasses. De oppervlakte van het fluorescerend materiaal en van de retro-markering bepaalt in welke risicoklasse een kledingstuk valt. Om zichtbaar te blijven bevat EN-ISO 20471:2013 ook bepalingen voor het aanbrengen van vignetten, logo’s, verkleuring en veroudering, temperatuurinvloeden, flexibiliteit, wasbaarheid en droging van signalisatiekleding.

Kleurstelling signalisatiekleding

De kleurverandering van de hogezichtbaarheidskleding is een uitvloeisel van veiligheidsafspraken in de bouwsector. Hoewel oranje qua intensiteit niet per se beter zichtbaar is dan geel, maakt de bepaling van oranje als primaire kleur bouwplaatsen eenvormiger en veiliger. Bovendien is oranje in de meeste Europese landen ook de kleur voor de bouw. Hier komt bij dat de meeste bouwbedrijven in Nederland nu al gebruik maken van oranje hogezichtbaarheidswerkkleding.

Gevolgen voor de technische installatiebranche

Bouwbedrijven die de zogeheten ‘Governance Code  Veiligheid in de Bouw’ hebben ondertekend kunnen installatiebedrijven verplichten om op de bouwplaats oranje (in plaats van gele) hogezichtbaarheidswerkkleding te dragen. Op https://gc-veiligheid.nl/ ziet u welke bouwbedrijven dit betreft.

stuur door