X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Home | Disclaimer | Privacy | Sitemap | Contact

Voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden

Inspirerende en interactieve dag

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden in de installatie- en isolatiebranche. Zo blijft uw Arbo-kennis actueel en kunt u een bezoek van de Inspectie SZW met vertrouwen tegemoet zien.
 

Wat kunt u verwachten?

De Praktijkdag Veilig en Gezond Werken is een inspirerende en interactieve bijeenkomst met verschillende modules onder leiding van professionele cursusleiders met bewezen deskundigheid. Zij praten u bij over de actuele wetgeving en technieken en geven u praktische handvatten om uw veiligheid op de werkvloer te vergroten. Daarnaast wisselt u ervaringen uit met collega’s van andere bedrijven. De modules van de Praktijkdag staan garant voor boeiende onderwerpen.

De modules

• (Alleen) werken bij risicovolle werkzaamheden

Welke veiligheidsvoorzieningen zijn aanwezig bij het (alleen)werken in risicovolle situaties? Waaronder het werken (z)onder spanning, het werken in kruipruimten, het werken boven water, het werken in of bij een ATEX-omgeving.

• Veilig gebruik van de hoogwerker

De spelregels, risico’s en maatregelen bij het werken met de diverse types hoogwerkers in relatie tot de installatiewerkzaamheden. Wat moet men weten van de diverse aspecten bij gebruik en ingebruikname. Waar moet met op letten in de praktijk.

• Fysieke werkbelasting

De werkdruk tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden verhoogt zienderogen, nu de vraag voor vakmannen groter is dan het aanbod in de branche. De verhoogde werkdruk heeft een negatieve invloed op de fysieke werkbelasting met als primair gevolg, uitval. Wat kan de vakman zelf doen, welke rol heeft de werkgever. Welke tools zijn beschikbaar in de branche.

• Branche specifieke gevaarlijke stoffen

De spelregels, risico's en maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen, waaronder asbest, kwartsstof, oplosmiddelen, kitten en lijmen. In de installatie- en isolatiebranches komt het regelmatig voor dat gewerkt moet worden met gevaarlijke stoffen. Wat zijn de gezondheidsgevaren en risico’s van werken met gevaarlijke stoffen, zoals asbest? Hoe herkent u asbest gerelateerde toepassingen? Spelregels, risico’s en maatregelen bij blootstelling aan kwartsstof. Welke (on)mogelijkheden zijn er in de dagelijkse praktijk met oplosmiddelen, kitten en lijmen in de installatietechniek.

• Veilig gedrag op het project

Bij het samenwerken met diverse disciplines op een project ontstaan nieuwe risico’s en risicogebieden. Hoe anticiperen de verschillende bedrijven en werknemers op deze nieuwe risico’s en risicogebieden. Spelregels bij diverse partijen in de keten, toepassing en uitgangspunten van de arbowet, V&G plannen en uitvoering.

• Het gebruik van ladders, trappen, trapladders en rolsteigers

Per 1 januari 2017 zijn nieuwe wettelijke regels van toepassing voor het opbouwen van rolsteigers. De toepassing van de nieuwe regelgeving voor rolsteigers, het (laten) opbouwen, het veilig in gebruik nemen en (laten) afbreken. Wat zijn de risico’s, risicogebieden en welke maatregelen moeten er genomen worden. Welke toepassingen zijn beschikbaar en waar moet je op letten bij de selectie rolsteigers, ladders, trappen en trapladders. Bestaat er een trapladder richtlijn?

• Optioneel: Certificaat hoogwerker - Avondmodule

Ongeveer 80 procent van de ongevallen met hoogwerkers is terug te voeren op foutief of onveilig handelen door de gebruiker. Wanneer u het Certificaat Hoog-werker behaalt, bent u zich bewust van de risico’s en kunt u ook in moeilijke situaties de juiste beslissing nemen om verantwoord te werken. Deze avondmodule wordt afgesloten met een theorie- en praktijktoets. Bij positief resultaat ontvangt u het Certificaat Hoogwerker met een geldigheid van drie jaar. Het Certificaat Hoogwerker kan alleen behaald worden indien ook het dagprogramma gevolgd wordt. De avondmodule duurt tot 20.30 uur.

• Optioneel: Asbestherkenning - Avondmodule

Naast de belangrijke specifieke informatie over asbest leert u, aan de hand van foto’s en vele voorbeeld monsters, asbesthoudende materialen te herkennen. De training is bestemd voor iedereen die beroepsmatig in contact kan komen met asbest. Het programma wordt afgesloten af met een examen. Bij voldoende resultaat ontvangt u een certificaat. De avondmodule duurt tot 20.30 uur.

DATA EN LOCATIES

De Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden vinden in 2019 plaats op:                                         

Datum Locatie  Plaats
Woensdag 20 maart Bouwmensen Nieuwegein
Woensdag 3 april Hotel van der Valk Nieuwerkerk a/d IJssel
Woensdag 17 april Hotel Willibrordhaege Deurne
Woensdag 5 juni Hotel van der Valk Assen
Woensdag 11 september Hotel van der Valk Akersloot
Woensdag 9 oktober Hotel van der Valk Zwolle
Woensdag 6 november Bouw- & Infrapark Harderwijk
Woensdag 13 november Bouwmensen Beek Limburg


De Praktijkdagen starten om 8.30 uur en sluiten af om 16.30 uur. Na afronding ontvangt u een certificaat van deelname. En wanneer u VCA-gecertificeerd bent, kunnen de workshops als toolboxen meetellen.

KOSTEN

De kosten voor deelname aan één van de Praktijkdagen Veilig en Gezond Werken voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden (vijf modules) bedragen € 75,- per persoon, exclusief btw. De lunch is bij de dag inbegrepen.
De extra kosten voor de avondmodule Certificaat Hoogwerker bedragen € 125,- per persoon, exclusief btw. Bij de avondmodules is avondeten inbegrepen.

AANMELDEN

Bent u monteur of uitvoerend leidinggevende en vindt u uw eigen veiligheid en die van uw werkomgeving belangrijk? Schrijf u dan nu in voor één van de Praktijkdagen! U kunt zich hier aanmelden. Graag tot ziens op één van de Praktijkdagen!